Suriye’de bulunan bir termik santralden 24 Ağustos tarihinde denize sızan ve 15 bin ton olduğu bildirilen petrol, Doğu Akdeniz’deki birçok sahile ulaştı. Mersin sahillerini de tehdit eden petrol atıklarının çevreye verdiği zararı asgari düzeye indirmek için Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekipleri, Tarsus plajında temizlik çalışması yaptı.
Büyükşehir ekipleri teyakkuzda
Mersin Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yanı sıra Tarsus Belediyesi’nin de personel desteği verdiği ve Çevre İl Müdürlüğü ekiplerinin de takip ettiği çalışma kapsamında; Berdan Nehri’nin denize döküldüğü alanın hem doğusunda hem de batısında petrol atıklarının temizlenmesi için çalışma yapıldı. Ellerinde eldivenler ve temizlik aletleriyle kumsala kadar uzanan petrol atıklarını toplayan Büyükşehir ekipleri, kilometrelerce uzunluğundaki alanda temizlik faaliyetini yerine getirdi. Atıklar poşetlere konularak, bertaraf edildi. Mavi yüzgeçli yengeç başta olmak üzere bazı deniz canlılarının ölerek sahile vurduğu gözlendi.
“Tehlike gördüğümüz noktada belediye olarak buna müdahale edeceğiz”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Meclis toplantısında petrol sızıntısının Mersin sahillerine de ulaşabileceği uyarısında bulunmuş ve Büyükşehir ekiplerinin teyakkuz halinde beklediğini söylemişti. Seçer, “Petrol sızıntısının tahribatı bizim sahillerimizi de vurabilir. Ama tabi ki hazırlıklıyız. Herhangi bir tehlike gördüğümüz noktada belediye olarak buna müdahale edeceğiz” ifadelerine yer vermişti.
“Olası tehditlere karşı teyakkuz halindeyiz”
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şube Müdürü Vekili İbrahim Can, Suriye’nin Baniyas Termik Santrali’nde meydana gelen petrol sızıntısının Akdeniz’e kıyısı olan ülkeleri tehdit altına aldığını ifade ederek, şunları söyledi:
“Ülkemiz sınırları içerisinde ilk etapta Hatay’ın Samandağ ilçesinde, Samandağ sahillerinde, akabinde Karataş sahillerinde ve şu anda da Tarsus Berdan Nehri’nin denize döküldüğü kısmın doğusunda ve batısında küçük parçacıklar halinde görülmektedir. Sızan yaklaşık 15 bin ton yakıt, sahillerimizi tehdit altında bırakmaktadır. Ulaştırma Bakanlığı’nın ve liman başkanlıklarının sahillerde, açıklarda bu şekillerde temizleme çalışmaları yaptığını biliyoruz. Ancak rüzgar yönüyle sahillerimize kadar geleceğini, bu parçacıkların, bu oluşumların sahillerimizde olacağını ön görüyorduk. Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak gerek araç ve ekipmanlarımızla, gerek personellerimizle olası tehditlere karşı zaten teyakkuz halindeyiz. Bu işleri koordineli bir şekilde ilçe belediyelerimizle de sağlamaktayız.”
Paylaş: |
30 Aralık 2024 Pazartesi 17:00